Pagina's

Zoeken in deze blog

vrijdag 31 mei 2013

Chocola



Hallo allemaal,
Ik wou het vandaag met jullie over chocola hebben.
Maar dan niet ''zomaar'' chocola, maar echte eerlijk en heerlijke chocola!
FB


Het gaat om deze reuze reep van Tony's
is fairbezig.nl 
Ik heb deze voor mij verjaardag gekregen,
En ik was zo benieuwd want had er nog nooit over gehoord.

Maar ze zijn in 2005 begonnen ze met hun melkchocoladereep in de rode wikkel. 
Inmiddels zijn ook de pure, melk/hazelnoot en melk/noga-reep een feit.
 Al deze 180 grams repen zijn verdeeld in ongelijke stukjes. 
Probeer die maar eens eerlijk te delen! 
Hun doel?
 Alle chocoladefans op smakelijke wijze duidelijk maken,
 dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.


En zo ziet de achterkant eruit.
Met de test: Gefeliciteerd met deze heerlijke fairtrade 
chocoladereep van Tony's Chocoloney.
Door deze chocolade reep te kopen steun je,
de strijd voor honderd procent slaafvrije
chocolade-industrie.

Er zijn nog veel meer prettige manieren,
om fair bezig te zijn.
Je vind duizenden fairtrade artikelen 
in je buurt op fairbezig.nl


Hier staan de ingrediënten  



Als je het openvouwt dan lijkt het wel een brief wat je krijgt.
In het klein staat er eigenlijk dat je deze reep niet eerlijk kan delen.
Dat hebben ze dus gedaan omdat veel chocola,
 ook niet op een eerlijke manier gemaakt wordt.
Daarom hebben ze deze repen gemaakt. 


En zo ziet de reep er dus uit, 
In ongelijke stukjes.

IK VIND DEZE REEP HEERLIJK !! :)


Welke repen zijn er allemaal?


Melkchocolade reep 180 gram

In 2005 lieten we onze eerste melkchocolade reep maken. 
In een rode wikkel, omdat we een alarmerende boodschap onder de aandacht wilden brengen
We produceerden 5.000 repen, maar verkochten er drie keer zoveel! 

Pure chocolade (72%) reep 180 gramAl snel druppelden de verzoeken binnen om een pure reep aan ons assortiment toe te voegen. 
De klant is koning, dus vervulden we ook de behoeften van de pure chocoliefhebbers,
 met onze 72% pure reep in een blauw jasje.






Melk/hazelnoot chocolade reep 180 gramNa het succes van de melk en pure reep,
 hoefden we geen harde noot te kraken over onze derde smaak. 
Dat moest melkchocolade met hazelnoten worden natuurlijk!


Melk/noga chocolade reep 180 gramEind 2011 ontwikkelden we drie limited edition Tony’s smaken. 
Één van deze smaken is de melk/noga chocolade
werd door jullie verkozen tot absolute favoriet. 
Wij konden ons eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat we deze limited ooit moesten missen,
 en besloten hem permanent toe te voegen aan ons assortiment. 
Vanaf nu kun je dus op elk moment genieten van deze reep die minimaal 10%  noga bevat.

Ze hebben nog meer verschillende dingen,
zoals paaseitjes, sinterklaas chocolade letters etc.

Dit heb ik allemaal van hun eigen site geplukt,
Zodat de info gelijk goed is en ik zeker weet 
Dat ik niks vergeet !

Veel gestelde vragen over deze reep:

Hoe zijn jullie ontstaan?
Ongeveer 10 jaar geleden deed journalist Teun van de Keuken in het programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’ onderzoek naar slavernij in de cacaoketen. Hij kwam tot de schokkende ontdekking dat veel van de chocolade die bij ons in de supermarkt ligt, gemaakt wordt door slaven en vaak zelfs door kinderen. Dat is toch niet normaal? Teun is daarom op pad gegaan en heeft verschillende chocolademakers aan de tand gevoeld over deze situatie. Velen gaven niet thuis. Dus gingen we zelf aan de slag. In november 2005 registreerden we ons als ‘Tony’s Chocolonely’: een chocoladebedrijfje dat als missie heeft slavernij uit de chocolade-wereld te verbannen. 
Waar komt jullie naam vandaan?
‘Tony’s’ komt van Teun van de Keuken, de journalist die in het programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’ onderzoek deed naar slavernij in de chocoladewereld. Toen hij erachter kwam dat er nog steeds (kind)slaven werken op cacaoplantages in West-Afrika probeerde hij hierover het gesprek aan te gaan met verschillende chocoladebedrijven, maar die gaven niet thuis. Dus besloot hij om zelf slaafvrije chocoladerepen te gaan maken. Hij voelde zich erg eenzaam in zijn strijd tegen slavernij in de chocoladewereld, vandaar ‘Chocolonely’.
Wat betekent ‘op weg naar 100% slaafvrij’?
Onze missie is om ervoor te zorgen dat alle chocoladerepen ter wereld 100% slaafvrij zijn. Slaafvrij betekent dat een product is geproduceerd zonder gedwongen arbeid, mensenhandel en uitbuiting.
Tony’s Chocolonely is opgericht in 2005, als een reactie op onderzoeken waaruit bleek dat er nog steeds (kind)slavernij plaats vindt in de chocoladewereld. Op onze weg naar 100% slaafvrije chocolade is er al veel gebeurd, maar we zijn er nog lang niet. Wij (en de rest van de chocowereld) hebben dus nog veel te doen voordat we ons doel bereikt hebben.
Daarom doen we onderzoek naar hoe wij onze eigen keten zo eerlijk en transparant mogelijk krijgen en ondernemen actie waar we kunnen. Bijvoorbeeld door direct samen te werken met boerenorganisaties. Ook kijken we hoe we hier een voorbeeld in kunnen zijn voor andere chocoladebedrijfjes. Verder vertellen we zo veel mogelijk chocofans over de oneerlijkheid in de chocoladewereld, op een smakelijke manier.
Waarom is jullie chocolade Fairtrade?
Fairtrade is een keurmerk van Max Havelaar dat er naar streeft de boeren een betere prijs te bieden voor hun producten. Wij kopen onze cacao in van een handelaar die deze voor ons van Fairtrade gecertificeerde boeren koopt. Dit betekent ook dat deze boeren voldoen aan een aantal minimale criteria met betrekking op de sociale en milieu-technische omstandigheden onder welke deze cacao verbouwd wordt.
Voor ons is Fairtrade een startpunt naar eerlijkere chocolade, maar we nemen geen genoegen met certificering alleen. Bij Tony’s denken we graag verder dan Fairtrade. Op Tony’s weg naar 100% slaafvrije chocolade, is onze volgende stap om rechtstreeks bij boerencoöperaties in te kopen, en een langdurige relatie met hen aan te gaan. Zodat we tussenhandelaren (de wereldmarkt) uitschakelen, en nog meer direct aan de boer kunnen uitkeren. En vooral hier nog betere cacao voor terug krijgen: de boer kan namelijk nog meer investeren in zijn boerderij, gemeenschap en productiemethoden. Kijk, daar kunnen wij chocola van maken.
Onze eerste direct ingekochte bonen van de coöperatie ABOCFA uit Ghana zitten nu al in onze chocolademelk. En vanaf juli 2012 komen àlle cacaobonen die wij gebruiken in onze chocolade rechtstreeks van de boer!
Jullie zijn op weg naar 100% slaafvrije cacao, maar denken jullie daar bij ook een beetje aan het milieu?
Jazeker! Zo hebben wij in 2012 de wikkels van onze 180 grams én 50 grams repen aangepast. Ze zijn nu gemaakt van ongestreken, FSC-gerecycled papier. Wat?! Geloof ons, dat is beter voor het milieu. Ongestreken betekent namelijk dat de wikkel niet wordt ingesmeerd met porselein of kalk. En FSC-gerecycled geeft aan dat het papier waar wij onze reep in verpakken deels gemaakt is van gerecycled materiaal. Misschien heeft jouw wikkel in zijn vorige leven wel om een pot pindakaas heen gezeten, of was het een pak hagelslag! Het andere deel is FSC-goedgekeurd, dat staat voor Forest Stewardship Council. Dat klinkt heel chique, en eigenlijk is dat het ook best wel. Het betekent namelijk dat de grondstoffen voor het papier dat wij gebruiken uit verantwoord beheerde bossen komt.
Ook hebben we de plastic silo’s waar onze Tiny Tony’s (napoliatins) in zaten vervangen door een kartonnen verpakking en krijgen de wikkels van onze kilorepen en paaseitjes in 2013 een milieuvriendelijke make-over. En de komende jaren zullen we elk jaar doelen blijven stellen om onze verpakkingsmaterialen nog milieuvriendelijker te maken.
Verder stimuleren wij een milieuvriendelijkere productie van cacao door de boeren waar wij onze bonen van inkopen.
En hoe zit het dan met jullie CO2-uitstoot?
Daar doen we niet luchtig over. Als onderdeel van onze eigen strenge gedragscode is het ons doel om in 2017 onze hele keten volledig CO2-neutraal te laten zijn. Om dat te kunnen bereiken werken we de komende jaren intensief samen met de cacaoboeren waar wij inkopen en andere toeleveranciers. Elk jaar brengen we onze uitstoot in kaart en per jaar stellen we onszelf een doel dat betrekking heeft op het verminderen van deze uitstoot. Bijvoorbeeld door het Tony’s Tree-plan, dat herbebossing in West-Afrika (waar onze cacao vandaan komt) stimuleert.
Waarom is rood melk en blauw puur?
Toen wij in 2005 onze eerste melkchocolade-reep maakten hebben we gekozen voor een rode wikkel. Die vonden wij het beste passen bij onze alarmerende boodschap. Al snel bleek er ook vraag te zijn naar een pure variant, dus gaven we die een blauw jasje. Inmiddels hebben we ook een groene melk/hazelnoot-reep en een gele melk/noga-variant.
Waar komt jullie cacao vandaan?
De cacao die op dit moment in onze repen zit komt van een selectie van boerencoöperaties uit voornamelijk Ghana en Ivoorkust. Met het inkopen van deze zogenaamde ‘mass balance’ Fairtrade chocolade hebben we de afgelopen 2 jaar via de Fairtrade premie de boerenorganisaties Uirevi, Coopaga en Kuapa Kokoo ondersteund met het opzetten van diverse projecten in de gemeenschap
Afgelopen jaar hebben wij veel stappen gemaakt om onze cacaobonen rechtstreeks bij de boer in te kopen. En dat is gelukt! Sinds september zit onze ‘eigen’ cacao al in onze chocolademelk.
En… Vanaf juli 2013 komen de cacaobonen in àl onze chocolade rechtstreeks van de coöperaties ABOCFA in Ghana en Ecookim in Ivoorkust. Van boer Kingsley bijvoorbeeld. Of van Koffi en Konan. De bonen zijn nu al gekocht en onderweg naar Nederland! Doordat wij een lange-termijn relatie zijn aangegaan met deze boeren weten zij zeker dat ze hun cacao aan ons kunnen blijven verkopen tegen een goede prijs. En ben jij er zeker van dat onze repen altijd even goed smaken!
Waarom is jullie reep verdeeld in zulke rare stukjes?
Wij vonden het maar raar dat alle chocoladerepen verdeeld zijn in gelijke stukjes, terwijl het er in de cacao-wereld helemaal niet zo eerlijk aan toe gaat! Met de oneerlijke verdeling van onze 180 grams repen willen we alle chocofans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.
En hoewel we er van buiten nu anders uitzien, hebben we de receptuur hetzelfde gehouden, dus van binnen proef je nog steeds de oude vertrouwde Tony’s!
Is jullie chocolade ook biologisch?
Ons doel is een 100% slaafvrije chocowereld en dat staat altijd voorop. Slavernij op cacaoplantages komt vooral voor in West-Afrika, en juist daarom hebben wij besloten om onze cacao daar in te kopen. Onze ingrediënten zijn altijd Fairtrade en soms biologisch gecertificeerd. Een van de voorwaarden van Fairtrade certificering is dat cacao geproduceerd moet worden met aandacht voor natuur en milieu. Zo moet er verantwoord met kunstmest om worden gegaan en mogen boeren niet zomaar stukken regenwoud kappen.
De cacaobonen uit Ghana die wij gebruiken in onze chocolademelk zijn overigens wel helemaal biologisch en Fairtrade. En ook de noga in onze melk/noga-reep is bio. Wie weet kunnen we in de toekomst al onze chocolade ook biologisch noemen, maar zo ver is het voorlopig nog niet.

Dit was het voor vandaag,
Hebben jullie deze chocola weleens geproefd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten